JADŁOSPIS

23.04.2018 – 27.04.2018

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: PIECZYWO MIESZANE (1), MASŁO (7), SCHAB PIECZONY, POMIDOR, SAŁATA, KAWA BIAŁA (7)

OBIAD: ZUPA GROCHOWA (9), PLACKI ZIEMNIACZANE Z JOGURTEM NATURALNYM I MIODEM, KOMPOT PORZECZKOWY

PODWIECZOREK: WINOGRONA

 

WTOREK

ŚNIADANIE: PŁATKI JĘCZMIENNE NA MLEKU, BUŁKA WROCŁAWSKA (1), MASŁO (7), TWAROŻEK ZIOŁOWY, PAPRYKA ŚWIEŻA, HERBATKA OWOCOWA  

OBIAD: KAPUŚNIAK MAZURSKI (9), ZIEMNIAKI, KLOPS PIECZONY (3), RZODKIEWKA ZE SZCZYPIORKIEM I ŚMIETANĄ,  KOMPOT ŚLIWKOWY

PODWIECZOREK: CIASTECZKA

 

ŚRODA

ŚNIADANIE: BUŁKA WROCŁAWSKA (1), MASŁO (7), JAJKO (3), SZCZYPIOREK (7), KAWA BIAŁA (7)

OBIAD: BARSZCZ BIAŁY (7,9), KNEDLE Z MIĘSEM (1,3), SURÓWKA Z PORA I JABŁEK, KOMPOT WIŚNIOWY

PODWIECZOREK: JOGURT OWOCOWY

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE: BUŁKA WROCŁAWSKA (1), MASŁO (7), DŻEM PORZECZKOWY, MLEKO

OBIAD: ZUPA JARZYNOWA Z ZIELENINĄ (7,9), KASZA GRYCZANA, GULASZ WIEPRZOWY Z WARZYWAMI, MIZERIA (7), KOMPOT WIELOOWOCOWY

PODWIECZOREK: WAFLE RYŻOWE

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE: PIECZYWO MIESZANE (1), MASŁO (7), PASTA Z MAKRELI I ZÓŁTEGO SERA, BAWARKA

OBIAD: ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM (7,9), RYŻ Z JABŁKAMI I JOGURTEM NATURALNYM, KOMPOT MALINOWY

PODWIECZOREK: PIZZERINKI Z WARZYWAMI (1), WODA MINERALNA 

                                                                                      SMACZNEGO!

   

Zgodnie z wymaganiami Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji łącznie z jadłospisem będzie zamieszczany wykaz w/w składników.

 

 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

ZAŁĄCZNIK II

  

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

 

( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.